Кажете “сбогом” на хепатита!

  • Навременното започнатото лечение и новите терапии дават шанс за пълно излекуване   

Хепатит е термин, означаващ наличието на възпалителен процес в черния дроб. Той може да възникне по различни причини, като най-често се причинява от вируси или токсични химични съединения. Далеч по-рядко срещани при пациентите са радиационен (провокиран от радиация) или автоимунен хепатит.


Лечение на токсичен хепатит

Токсичният хепатит е заболяване, причинено от попадането на токсични за черния дроб химични съединения в организма. Те могат да се съдържат в индустриални отрови, медицински препарати, отровни гъби, растения. При попадане в организма на голямо количество хепатотоксични вещества се развива остър токсичен хепатит. Ако малки дози токсини навлизат в кръвообращението в течение на продължителен период от време и това причинява нарушение на чернодробна функция, се диагностицира хроничен токсичен хепатит. Той е по-често срещан.

Най-разпространен е хроничният алкохолен хепатит, предизвикан от редовна консумация на алкохолни напитки.
Лечението на токсичен хепатит включва:

  • Използване на специфичен антидот, ако е установен източникът на отравяне
  • Използване на неспецифични мерки за детоксикация, насочени към елиминиране на токсините от организма. Сред най-ефикасните методи изпъква OPL® терапията.
  • Назначаване на препарати за подобряване на чернодробната функция и възстановяване на структурата на органа.

Често токсичният хепатит причинява цироза на черния дроб и хронична чернодробна недостатъчност, което изисква съответни терапевтични интервенции. В най-неблагоприятните случаи пациентът се нуждае от трансплантация  на черен дроб.

Лечение на вирусен хепатит

Има много видове вирусен хепатит. Най-често срещани са хепатит А, хепатит B и хепатит С. Хепатит А на практика не представлява опасност за живота и здравето на човек, лекува се лесно и бързо.

Най-голяма заплаха представлява вирусният хепатит С. Наричат го “нежен убиец”, тъй като заболяването води до летален изход без изразен болков синдром и без значителни клинични прояви в началния стадий.

Не повече от 20% от пациентите, заразени с хепатит С, се възстановяват самостоятелно, без лечение. При останалите острата форма на заболяването преминава в хронична. Тя се поддава на лечение изключително трудно и има по-малко благоприятна прогноза. Поради това силно се препоръчва лечението на вирусен хепатит С да се проведе не по-късно от 6 месеца след заразяването.

Общата статистика за резултатите от заболяването не е обнадеждаваща. Един от трима пациенти развива цироза на черния дроб. При липса на адекватно лечение повечето пациенти развиват рак на черния дроб на фона на вирусен хепатит С.

Днес лекарите разполагат с достатъчно ефективни препарати и терапии, позволяващи да се блокира репликацията на вируса и да се предотврати  увреждането на черния дроб. 

Основни групи лекарствени средства, които се прилагат:

  • Нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза
  • Нуклеотидни инхибитори на обратната транскриптаза
  • Интерферони

През последните години нова група препарати за лечение на хепатит С – ненуклеозидни инхибитори на NS5B-полимеразата – са във финален етап на клиничните изпитвания.

Доказани ефекти се наблюдават и след прилагане на оксидативната OPL® терапия, патентована от световнопризнатия учен и лекар проф. Джовани Барко. Тя има противовъзпалителен, обезболяващ, антибактериален, заздравяващ, имуномодулиращ, детоксикиращ ефект, и дава отлични резултати в терапията на различни видове хепатити. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top